ūüĎ∑‚Äć Deze website loopt op haar laatste benen. In januari 2023 zal ze van het internet¬†verdwijnen.ūüĎč
Kantklossen -  Spellewerken -  marmietje

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Legende van Serena


Er was eens een lieftallig meisje in de wondermooie stad Brugge. Serena was haar naam, ze was verliefd op de jonge beeldhouwer Arnout. Van een huwelijk kon helaas geen sprake zijn, want Serena moest dag en nacht spinnen voor haar moeder, een arme weduwe, voor haar vier zusjes en haar broertje.
Op een zonnige herfstdag ging zij wandelen om in de eenzaamheid te dromen van haar onmogelijke liefde. Zij vlijde zich neer onder een boom en viel in slaap. Opeens vielen zilverdraden naar beneden en tekenden een mooi patroon van bloemen op haar schort.
Toen ze ontwaakte kon zij haar ogen niet geloven, liep haastig naar huis om er met draden en haar spinnewiel de wonderbare tekening na te maken.
Als het werk af was kwam een rijke koopman voorbij en kocht Serena's kant. Haar werk geraakte weldra over heel het land bekend en rijke heren en edelvrouwen kwamen van alle uithoeken om Serena's kantwerk te kopen. Serena werd rijk en kon eindelijk trouwen met de prins van haar dromen. Zij leefden samen lang en gelukkig.
Zó ontstond het kantwerk, dat reeds meer dan vijfhonderd jaar de roem is van Brugge, het wereldcentrum van die betoverende kunst.

Spellewerkschool der zusters Apostollinen

Timmermanstraat, met ingangspoort kantschool.

Voor de geschiedenis van kloskant klik  hier

Begin18de eeuw was er hongersnood in Brugge. Een aantal initiatieven werden gestart om het inkomen van de arbeiders te verhogen. Eén van die initiatieven was het oprichten van een kantschool voor kantwerksters in 1717. Monseigneur van Susteren deed hiervoor beroep op de zusters Apostolinnen. De lessen werden zowel in dag- als avondonderwijs gegeven om zoveel mogelijk vrouwen te bereiken

Deze school kende een grote bloei en werd uitgebreid. Onder de Oostenrijkse overheersing van Josef II werden heel wat kloosters afgeschaft. Maar omdat de school 1860 telde de school 400 leerlingen die verschillende soorten kant leerden maken.

De school werd tijdelijk gesloten tijdens de Eerste Wereloorlog, om pas in 1922 terug te starten. Meer reeds bij het herstarten was er er grote bijval, zodat de zusters Apostolinnen een nieuwe school dienden te bouwen. Vanaf 1930 was er echter een terugval door de opkomst van machinale kant. Het dagonderwijs werd van 1933 teruggebracht tot 1 dag per week. Het avondonderwijs bleef ongewijzigd. Het dagonderwijs werd in 1961 zelfs volledig gestopt. In 1970 werd het Kantcentrum opgericht om de taken van de zusters Apostolinnen over te nemen.