ūüĎ∑‚Äć Deze website loopt op haar laatste benen. In januari 2023 zal ze van het internet¬†verdwijnen.ūüĎč
Engeland -  Week 2 van 23 tot 29 mei -  marmietje

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Zondag 23 mei

Graafschap Worcestershire
Worcestersaus

Worcester

Worcester (spreek uit Wus-ter). De Severn loopt door het midden van de stad die wordt gedomineerd door de 12e-eeuwse kathedraal van Worcester . Worcester is bekend voor het Royal Worcester Porcelain, is de geboorteplaats van de componist Sir Edward Elgar . Er is ook de Lea en Perrins fabriek waar Worcestersaus wordt gemaakt.

Worcester Cathedral is een anglicaanse kathedraal  ,gelegen op een bank met uitzicht op de Severn. De officiële naam is van de kathedraal kerk van Christus en de Heilige Maria, de Maagd van Worcester.  Worcester Cathedral vertegenwoordigt elke stijl van de Engels architectuur van Norman loodrechte gotiek.  Het is beroemd om zijn Normandische crypte en unieke kapittelzaal, het fijne houtwerk en de "prachtige" centrale toren .

1

Graafschap Shropshire

 Attingham Park

We verlaten Worchesterhire en rijden via de A458 naar het Graafschap Shorphire Voor we Shrewsbury aandoen, de stad waar de TV. serie Cadfeal zich afspeelt,  bezoeken we eerst Attingham Park
We zien een laat 18de-eeuws huis met een indrukwekkend uitzicht op meer dan 500 hectare prachtig park. Attingham Park werd het voorouderlijk huis van de familie Berwick gedurende  meer dan 160 jaar. Elke generatie heeft  haar unieke stempel op het huis achtergelaten. 
We genieten van de prachtige Regency interieurs die zijn gemaakt om de delicate elegantie van de tijd weer te geven. De collecties omvatten zilver, meubels en Italiaanse schilderijen, verzameld door de derde Lord Berwick.William Noel-Hill, 3rd Baron Berwick, (10/21/1773-8/04/1842) was een Brits  politicus en diplomaat
Het huis biedt een fascinerend inzicht in het leven 'Upstairs, downstairs'.  Het leven van de Heren en van het personeel. Hier was het personeel nog goed af.  We zagen mooie kamers  voor hen.  We hebben in andere domeinen mensonwaardige omstandigheden gezien.

Na dit bezoek is het te laat om nog naar Shrewsbery te rijden.  Dit is een werkje voor morgen.  We zoeken een leuk plaatsje om te overnachten ergens in de buurt.

Maandag 24 mei

Shrewbury

Het is zonovergoten , 28°  Wat moet een mens nog meer?
Het is maar een paar kilometers rijden voor we aan de stad aan bocht van de Severn komen.

Shrewsbury is de hoofdstad van het graafschap Shropshire. De stad, die strategisch gelegen is in een lus van de rivier de Severn, vlakbij de grens met Wales, werd gesticht in de vroege middeleeuwen.
Er zijn veel monumenten in Shrewsbury, onder meer het kasteel en de Benedictijnenabdij, die beide in de elfde eeuw gesticht werden. In de veertiende en vijftiende eeuw beleefde de stad zijn grootste bloei dankzij de sterke ontwikkeling van de handel in wol.
Het is de geboortestad van Darwin.
De serie van de Britse schrijfster Ellis Peters over de detective-monnik Cadfael speelt zich af in Shrewsbury en omstreken, met Derrick Jacoby in de hoofdrol.

We bezoeken eerst het centrum met z'n vele vakwerkhuizen.  Het is zeker geen ouderwetse stad.  Je kan er leuk shoppen. 
Heel gezellig met nauwe straatjes en leuke pleintjes.  We wandelen verder over de Engelse brug tot aan de cathedraal.  Deze is het enige wat nog overblijft van de middeleeuwse abdij.  Tot onze grote vervwondering mag Spike er ook binnen.  Dit zijn we nog nooit, ergens anders op onze reizen, tegengekomen. Een hond die de kerk binnen mag. We vinden er wel veel uitleg over de vroegere abdij.  Spijtig dat deze de tijd niet heeft onverleefd.

Het is tijd om verder te trekken en in de direkte omgeving wijst onze reisgids naar Much Wenlock, een kleine stad gelegen op de A458 nabij Shrewsbury. Vlakbij, in het noordoosten, is de Ironbridge Gorge. Belangrijkste historische bezienswaardigheden in dit stadje zijn de Priory en de Guildhall. Van de vroegere abdij (Priory) is alleen een ruïne over.  Toch wel een bezoekje waard. 

Na een week rondtrekken is ons eerste echte doel in zicht. 'Het Peak District.' 
We hebben nog zo'n 100km voor de boeg.  Snelwegen vermijdend is het  nog een flink stuk rijden.  Gelukkig is er de GPS want we moeten door Midden Engeland en dat is een wierwar van wegen rond en door grote steden. Het Peak District ligt in het Graafschap Derbyshire. 

Much Wenlock

Graafschap Derbyshire

Peak District

Het eerste nationale park van Engeland, het Peak District, bevindt zich in het hart van Engeland. Het park biedt adembenemende landschappen en prachtige statige huizen en is de eerste keus voor iedereen die tot rust wil komen in de vrije natuur. Mogelijke activiteiten zijn o.a. wandelen, fietsen, klimmen, watersporten en paragliding. Specialiteitenwinkels en markten in de vele stadjes en dorpjes bieden een keur aan lokale lekkernijen, zoals de beroemde Bakewell-pudding en de lokale Stiltonkaas.

Het Derbyshire Peak District is met 22 miljoen bezoekers per jaar het op een na meest bezochte nationale park ter werel d, na de Great Smokey Mountains in de Verenigde Staten. Het park vormde tevens de achtergrond voor een aantal Hollywoodfilms, waaronder 'Pride and Prejudice' en 'Jane Eyre'.

Het is een schitterende dag om in een heel mooi decor te toeren.  Het zuiden van het Peak Ditrict begint licht glooiend met  uitgestrekte weiden die gekenmerkt zijn door de lage muurtjes die door het landschap slingeren.  Er zijn weinig bomen zodat je een wijds zicht hebt.  Hoe verder we noordwaarts rijden hoe hoger de heuvels worden. Ruwer en misterieuser wordt het allemaal.  Onderweg zijn boeiende plaatsjes te ontdekken. 
We beginnen met een bezoek aan Buxton, tevens onze laatste stop van deze dag.


Buxton

Buxton, Culturele Hoofdstad van het Peak District.  Sinds eeuwen is Buxton een kuuroord en een populair vakantieoord gezegend met een schitterend landschap, prachtige architectuur, een overvloed aan winkels en een bloeiende kunst-scene. Samen met zijn wereldberoemde spa water, heeft het veel te bieden aan elke bezoeker. Niettegenstaande er veel wordt gerestaureerd ademt het vergane glorie uit.  Buxton Opera House is een prachtig mooi Edwardian theater, een van de mooiste van het land. Het kuurhuis met annex serres en een prachtige tuin heeft nog de zekere chic van eertijds.

Na dit schitterende intermezzo zoeken we een slaapplekje. We vinden dit  in het gehucht Flagg.  Op deze boerderij krijgen we een mooi plaatsje met een wijds uitzicht op het glooiende landschap.  Onze naaste buren zijn een muziserend koppel dat op weg is naar een muziekfestival. Hun groep noemt de 'rustybuckets' .  Ivan en Sally Maynard wonen in het Graafschap Somerset in het zuiden van Engeland.  Meteen worden we uitgenodigd om wanneer we daar in de buurt zijn, bij hen langs te gaan. 
Op zo'n kleine camping help iedereen iedereen. Wanneer Marc Moby een wasbeurt geeft krijgt hij zomaar hulp van een andere meneer die hem wasproduct en borstel leent. Zo kan hij zonder veel moeite de vliegen verwijderen die zich op Moby te pletter vlogen. 
Morgen tuffen we verder naar het noorderlijker en hogere deel van het Peak District.

dinsdag 25 mei

2de dag Peak District

Het weer is vandaag niet al te best.  Geen zon en een beetje nevelig maar zeker geen regen.  Een ideale temperatuur voor een fikse wandeling.We zetten we koers naar het Derwent Resevoir.
Derwent Reservoir is de middelste van drie stuwmeren op Derwent rivier met prachtige wandelingen en een spectaculair uitzicht over de Derwent Valley.  Het Derwent reservoir werd gebruikt door de RAF Dambusters 617 Squadron voor het  oefenenen op de techniek van lage duikvluchten .'De beroemde stuiterende Barnes Wallis bommen op Duitse dammen.
 .
De meerderheid van de grond rond het stuwmeer is eigendom van Severn Trent Water.  Ongeveer de helft bestaat uit bossen. De  weiden op de heuvels van het Peak District worden verhuurd aan plaatselijke boeren.  De schapen zijn er heer en meester.
Het is zalig om door de heidevelden en bossen te wandelen. Wel lastig want het klimt nogal.  De inspanning loont de moeite. We krijgen een prachtig zicht over de vallei en het stuwmeer. 
Terug aan het begin van de wandeling in het infocentrum worden we verwelkomd door tientallen eenden.  Tam als ze zijn komen ze zo uit je hand eten.

Castleton

Terug in de bewoonde wereld  is het eerste dorp dat we aandoen Castleton.  Het is een uitzonderlijk mooi dorp gelegen aan het begin van de mooie vallei van de river Hoop, in het hart van de Derbyshire Peak District National Park. Castleton is aan 3 kanten omgeven door steile heuvels en het grootste deel van de machtige Mam Tor.
Mam Tor is een 517 m hoge heuvel met aan de voet vier grotten ( Caverns) waaronder de Blue John Cavern. Het semi-kostbare mineraal " Blue John "of" Derbyshire Spar "wordt gewonnen uit deze grot.
Wanneer we Castleton verlaten nemen we de
Winnats Pass  De weg slingert door een kloof, omgeven door torenhoge kalkstenen pinakels. De rit alleen al is de moeite waard, zo mooi is het hier.
We rijden terug naar onze mooie stek in Flagg.  We zijn benieuwd naar wat  morgen ons zal brengen.

 

Graafschap Yorkshire

Woensdag 26 mei

Bradford, East Riddlesden Hall

Het is overtrokken en veel frisser,15°.  Erg is dit niet.  We rijden door een mindere streek. De Middlands is vooral een industriegebied met grote steden als Sheffield, Manchester,en Bradford.  Dankzij de GPS klaren we het heel makkelijk om de wierwar van autostrades, knooppunten in- en afritten te ontwarren.  Manchester doen we niet aan, te groot en te druk.  Bradford centrum hebben we wel nodig.  Aan de Bradford Road ligt een interessant koopmanshuis  'East Riddlesden Hall',  een 17e eeuws herenhuis in Keighley , nu eigendom van de National Trust . De hall werd gebouwd in 1642 door een rijke Halifax lakenkoper, James Murgatroyd.
Het interieur en de meubelen zijn minder verfijnd dan in andere Halls en Houses die we tot nu toe bezochten.  Dit wil echter niet zeggen dat het minder mooi zou zijn, wel integendeel.
 Er is een middeleeuwse tithebarn( Tiendenshuur) op het terrein.  Een Tiendenschuur was een soort schuur die in de Middeleeuwen werd gebruikt in een groot deel van Noord- Europa, dit  voor de opslag van de tienden. Een tiende van de productie van de boerderij moest worden geg even aan de Kerk.

Skipton

Na het middageten zetten we koers naar Skipton.  Het is wat gaan regenen.  In een lokale winkel waar je vanalles kan vinden kopen we voor Marc een regenvestje. Eigenlijk was het niet nodig dat ding te kopen het waren immers maar een paar druppels en na een tiental minuten kwam de zon weer piepen.
 
Skipton is de 'gateway' naar de prachtige Yorkshire Dales voor duizenden bezoekers uit de hele wereld.  Het is gelegen langs het parcours van zowel de Leeds en Liverpoolkanaal als de rivier de Aire , aan de zuidkant van de Yorkshire Dales.  De brede met bomen omzoomde  High Street leidt tot aan de kerk, waarachter je de indrukwekkende gevel van het 900 jaar oude kasteel te zien krijgt.  Een wandeling langs het kanaal en de Aire geeft  me de gelegenheid enkele mooie plaatjes te schieten.  De woonboten, die je ook kan huren om tochten te maken, geven kleur aan de omgeving.

We gaan slapen op een schapenboerderij.  Het is een standplaats van de Caravanclub.  We kunnen er electriciteit nemen en er is een douche.  Lekker.
  Vanuit de doucheruimte kijken we wel recht inde schapenstal.  Een bijzondere ervaring. Niet getreurd , de schapen vertellen niets verder van wat ze gezien hebben.
De boerin maakt er ons op attent dat het dit weekend Bank-Holiday is,  Pinksterweekend.  Daar we van plan zijn die dagen in het zeer drukke Lake  District door te brengen  raadt ze ons aan te reserveren bij lokale campingclubs.  Een goed idee zo blijkt.  We hebben met veel moeite en na verschillende telefoontjes uiteindelijk  de nodige accommodatie gevonden. 

Donderdag 27 mei

Yorkshire Dales National Park

We worden gewekt met regen maar als we vertrekken is de bui over.  Verder blijft het bewolkt met veel zonnige perioden16°.    De Yorkshire Dales staan op het menu.  Nog zo'n prachtig natuurreservaat.  Hier was James Herriot thuis, je weet wel de Vet uit 'All creatures great and small'.

De Yorkshire Dales is een heuvellandschap in Noord-Engeland.   Het maakt voornamelijk deel uit van het graafschap North Yorkshire, een klein gedeelte is gelegen in Cumbria. Het beeld  van deze omgeving bestaat uit donkere heuveltoppen, steile hellingen van wel 20%, groene dalen met stapelmuurtjes, en stevige boerderijen met veldschuren. De heuvels ogen als majestueuze toppen, vooral als ze besneeuwd zijn. Dit is nu wel niet het geval.
Na zware regenval veranderen de kleine stroompjes er in woest kolkende rivieren.
De eerste stop zijn de ruines van Sawley Abbey (1147-1537).
Liefelijke dorpen, rustig gelegen in de groene dales, kunnen rekenen op ons bezoek.  We trekken onze wandelschoenen aan en steken eerst ons licht op in het infocentrum. Ze wijzen er ons op een wandeling naar Gordale Scare, een diepe trechtervormige kloof uitgesleten door gletsjers.  Het moet volgens de uitleg een spectaculaire tocht zijn doch de 420 treden naar boven zijn er ons te veel aan.  We besluiten het bij een flinke wandeling rond het dorp Malham te houden.  Ook niet slecht want het dorp lijkt wel uit een andere tijd te komen.  Regen dreigt maar we houden het voorlopig droog.  Via Kettlewel rijden we vervolgens naar Hawes. 
In de stad Hawes bezoeken we de zeer beroemde kaasmakerij van de Real Yorkshire Wensleydale cheese.  We kopen er enkele stukjes met verschillende smaken.  het ijsje dat we er proeven trekt nergens op.  We vonden tenandere in heel de UK  geen enkel lekker ijsje. Smakeloos gewoon.
Het is stilaan tijd om een slaapplaatsje te zoeken.  Langs berg en dal  waar we schapenboeren passeren die de lammetjes vaccineren rijden we Ingleton binnen.  Terwijl we op een parking een internetverbinding trachten te krijgen breken alle hemelsluizen open. Drache Nationale.  Het is gelukiig opnieuw van korte duur. Wanneer Moby halt houdt voor de nodige rust is de zon al lang terug van de partij.

Graafschap Cumbria

Een overwegend landelijke provincie, Cumbria is de thuisbasis van het Lake District National Park, men beschouwt als een van de mooiste gebieden van het Verenigd Koninkrijk.  

In Cumbria zijn restanten te vinden van de Muur van Hadrianus (Hadrian's wall), de grote Romeinse muur die door keizer Hadrianus werd aangelegd om de Romeinen te beschermen tegen invallen vanuit het noorden.
Het Lake District is de bergachtige streek in Cumbria.  Alle toppen in Engeland hoger dan 900 meter boven zeeniveau liggen in dit gebied. Het hoogste punt in Engeland is de top van Scafell Pike (978 m).
Het Lake District telt 16 meren, in de meeste gevallen langwerpig van vorm, wat te verklaren valt door het feit dat in de pleistocene ijstijd de rivierdalen door gletsjers tot brede trogdalen werden vervormd.
De bekendste meren zijn Windermere (14,7 km²), Coniston Water, Ullswater, Thirlmere, Derwent Water en Bassenthwaite Lake.

Vrijdag 28 mei

Het poëtische Lakeland

Ondanks de populariteit van deze mooie noordwesthoek van Engeland is de sfeer van leegheid en eenzaamheid grotendeels be waard gebleven.  Smalle bergpassen, hoge bergen, bruisende watervallen en meren in alle vormen en maten creëren een landschap dat al meer dan 200 jaar dichters en kunstenaars inspireert.  In talloze steden en dorpen is het ware leven van Cumbria nog te ontdekken.

Het Lake District valt nauwelijks te beschrijven.  Het is nu zonovergoten met een prachtig wolkenspel, niet zo warm, zo'n 17°.  Met een pulletje is dat vlug opgelost.  Eerst rijden we naar Rusland,(what is in a name), een godvergeten boerengat dat zelfs voor de GPS moeilijk te vinden is. Na een ferme klim langs een heel smal weggetje door het bos, bereiken we ons adres voor de volgende 2 dagen.  Het is druk op boerderijcampplaats.  We moeten genoegen nemen met een plaatsje zonder electriciteit maar het uitzicht maakt dat ruimschoots goed.  Na de nodige administratie sturen we Moby weer de weg op.
Opnieuw langs vinnige klimmetjes, smalle bosweggetjes en kleine dorpen. Af en toe vrezen we ervoor een tegenligger te ontmoeten. Zo smal is het soms. Genietend van de vele vergezichten bereiken we  het Conistonmeer.  We parkeren Moby en verkennen de waterkant wandelend op het kiezelstrand.  Het  ontroert me warempel.  Woorden schieten te kort om mijn emoties te beschrijven.  Hopelijk zeggen mijn foto's genoeg. 
Via  Langedalevalley, weer zo'n unieke locatie waar Spike zich met leiband en al losrukt om de schapen achterna te zitten (ze doen de schrik van hun leven op), zetten we onze tocht verder naar Ambleside.  
Het is schilderachtig gelegen aan  Lake Windermere, het grootste natuurlijke meer van Engeland.  Het Victoriaanse stadje  biedt gemakkelijke toegang tot de meest populaire meren en bergwandelingen.  Je merkt het dat het hier erg toeristisch is. Ongelooflijk hoeveel B&B's je hier vindt. Er is een leuke chocoladezaak,  het ziet er lekker uit,  waar we mini Marsh-Mallows kopen.  Naar engelse normen zijn ze lekker. Nu, de Engelsen hebben wat met zoetigheden. We houden ook een korte stop in Windermerestad. Ook hier vinden we vooral Victoriaanse huizen maar we hebben al zoveel indrukken opgedaan dat we het stadje niet echt gaan verkennen. We leggen opnieuw het weergaloze parcours af naar onze overnachtingsplaats in Rusland, het boerengat, weet je nog wel.

10

9

8

7

6

5

4

3

2

1

Week 2 van 23 tot 29 mei

Zondag 23 mei