ūüĎ∑‚Äć Deze website loopt op haar laatste benen. In januari 2023 zal ze van het internet¬†verdwijnen.ūüĎč
Engeland -  Week 1 van 16 tot 22 mei -  marmietje

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Wanneer je op de foto's klikt worden die vergroot.

Zondag 16 mei.

 

Na in de namiddag een wandeling te hebben gemaakt in de omgeving van Sluis,samen met een twintigtal vrienden, allen eigenaar van windhonden, vertrekken we rond 20.00u. richting Calais. We reizen met onze mobilhome die ik in het vervolg Mobi zal noemen. .  Onze Ferry is geboekt voor 23.30u.  De Rodin  vertrekt stipt op tijd.  Na anderhalf uur ontschepen we in Dover in het Graafschap Kent. Engelse tijd is dit ongeveer om middernacht.  Het regent en in het donder is het niet makkelijk om een kampeerplek te vinden.  We besluiten direct naar Rye, 60 km westwaarts te rijden.  Dit stadje kennen we van vroegere bezoeken.
Zo vinden we een plaatsje op de parking van een hotel.
Het is nu 02.30u. in de morgen.

 

Haven Calais Seafrance  Le Rodin Seafrance  Le Rodin op weg naar Dover

Maandag 17 mei

Kent
Rye

Graafschap Kent

Rye


Het is stralend weer wanneer we wakker worden.  Vlug klaarmaken en ontbijten, dan het stadje intrekken. 
Het plaatsje Rye is een juweeltje met zijn in keien gelegde straatjes, schilderachtige huizen en de bekende Mermaid Street.
Rye werd als vestingstadje op een heuvel gebouwd als verdediging tegen de Fransen. Het lag aan zee en was als havenstad lid van de
Cinque Ports, een samenwerkingsverband van de Zuid-Engelse havens. Intussen zijn de haven en de baai verzand en ligt het stadje een drietal kilometer van de zee vandaan.

Na de middag rijden we door naar Winchelsea.  

Maiden Street Huis aan Church Street Rustige straat in en druk stadje Kasteel van Rye Rye Vakwerk huizen Stadspoort
Winchelsea

Winche lsea is een klein dorpje in East Sussex, gelegen tussen de High Weald en de Romney Marsh , ongeveer twee mijl (3 km) ten zuidwesten van Rye en zeven mijl (12 km) ten noordoosten van HastingsHet dorp staat op de plaats van een middeleeuws stadje, gesticht in 1288, met de naam van een eerder stadje, ook wel bekend als Oud Winchelsea, dat werd verloren aan de zee,.  We blijven langs de kust een rijden naar het  drukke en veel grotere Hastings.

Lente in Winchelsea Court Hall De St Thomas de Martelaarkerk van Winchelsea Strand Gate
Hastings

Hastings is een badplaats en haven in East Sussex in het zuidoosten van Engeland met ongeveer 84.000 inwoners.  De plaats ligt vlakbij de plek waar Willem de Veroveraar, tijdens de Slag bij Hastings, in 1066 met 7000 man voet aan wal zette en de laatste Saksische koning Harold II op de heuvel Senlac versloeg, waardoor het land voor de indringers open lag.  De dag van vandaag is Hastings een druk bezochte badplaats en winkelstad met nog een vleugje Victoriaanse allure.
Na  dit laaste bezoek van de dag zoeken we ons een slaapplaatsje in de beurt. Er zijn verscheidene kampeerplaatsen dus vinden we wel iets.

Winkelen in Hastings Smalle winkelstraat met veel restaurantjes Qua sfeer een beetje als Blankenberge Het oude en rustige deel van de stad Kerkstraat Victoriaanse huizen langs de zeedijk

Dinsdag 18 mei.

Plan Bodiam estate

 

Het is weer al zo'n mooie dag en er staat een kasteelbezoek op het programma. Bodiam Castle

Bodiam Castle is een kasteel in Bodiam (Robertsbridge), East Sussex. Het is in 1385 gebouwd door Sir Edward Dalyngrigge, een ridder die in dienst van Eduard III zijn sporen had verdiend in de Honderdjarige Oorlog, mogelijk op verzoek van Richard II om de omgeving te beschermen tegen een Franse invasie. Uit recent onderzoek is gebleken dat het kasteel meer voor het imponerende effect is gebouwd dan dat het daadwerkelijk bijdroeg aan de landsverdediging. De vesting ziet er dan ook nagenoeg perfect uit, spijtig genoeg alleen de buitenkant.  Keurig vierkant met op de hoeken vier intacte ronde torens. Het kasteel is in 1917 door Lord George Curzon gerestaureerd en is in 1926 in het bezit van National Trust gekomen.

Graag raad ik iedereen die de UK bezoek aan zich lid te maken van de National Trust. Deze organisatie beheert een belangrijk deel van het patrimonium.
Niet alleen kastelen, manors en houses maar ook landschappen staan op hun lijstje. Het lidmaatschap biedt gratis toegang tot dit erfgoed, parking inbegrepen.
Indien u geen lid bent betaalt u gemakkelijk tussen de 6 à 12 pond p/p ingang.
Het lidmaatschap voor ons twee kostte 79 pond.  U zult verder merken dat wij vaak de bezienswaardigheden die op hun lijst staan hebben bezocht.
Er is de National Trust for England en die van Schotland  www.nts.org.uk maar beiden geven
recht op vrije toegang van elkaars erfgoed.

We slapen op een kampeerplek van  de Caravan Club,www.caravanclub.co.uk op een boerderij.
Ook hier is het nuttig zich lid te maken van deze club. U kunt dan op plaatsten staan waar het aantal mobilhomes of caravans is beperkt tot max. 5 stuks.


 

Bodiam Castle Bodiam Castle Binnenplaats Bodiam Castle Op het domein van Bodiam Castle

Biddenden

Biddenden:De tweeling

Voor we in de namiddag Sissinghurst kasteel en tuinen bezoeken rijden we eerst naar Biddenden.

Biddenden is een zeer aantrekkelijk dorp met vakwerkhuizen en mooie kerk. Het is ook gekend voor het verhaal van z'n siamese tweeling.
Een lokale legende wil dat 1100 een tweeling werd geboren in de Chulkhurst familie, die vergroeid waren bij de heupen en schouders.  Elisa en Maria woonden 34 jaar samen, tot een van hen stierf.  De andere wilde niet van zus gescheiden worden, ze overleed  kort na haar zus. Ze werden begraven in Battle Abbey.  Als onderdeel van hun wil vermaakten ze ongeveer 20 hectare grond die moest bebruikt worden om armen te helpen.  Dit wordt nu nog steeds herdacht.
Biddenden heeft een mooi kerkje.  Heel speciaal zijn de banklopers en kussentjes in kruisjessteek.  Elk heeft zijn eigen kussentje met eigen motief.

 

Vakwerk huizen in Biddenden High Street High Street Het mooie Alle Heiligen kerkje Interieur van de kerk Voor een zachte poep, kussentjes in kruisjessteek met elk z'n eigen motief Ook lopers versieren de banken Typisch Engels winkeltje

Sissinghurst Castle is een landgoed in het Graafschap Kent dat vooral beroemd is vanwege de bijzondere tuinen. Sissinghurst ligt zo'n veertig kilometer ten zuidwesten van Canterbury, in het district Turnbridge Wells.
De tuinen van Sissinghurst werden in de jaren dertig van de twintigste eeuw aangelegd door
Vita Sackville-West en haar echtgenoot Harold Nicolson. In 1930 hadden zij het landgoed, dat in volkomen vervallen toestand was, aangekocht. De oorspronkelijke bebouwing van het landgoed stamt uit de middeleeuwen. De meeste van de gebouwen die er nu nog staan dateren evenwel uit de zeventiende eeuw. In de 18e eeuw werd het domein gebruikt als gevangenis voor Franse krijgsgevangenen.
Vanaf
1938 werd de tuin opengesteld voor publiek.. Sissinghurst Castle trekt bezoekers van over de hele wereld, en heeft de mooiste tuinen van zuid-oost Engeland.
Wij waren er echter niet op het juiste moment.  De lentebloemen waren uitgebloeid en de zomerbloeiers (rozentuin) waren nog lang niet aan het feest.

Sissinghurst ingang tot de tuinen Het woonhuis Interieur bibliotheek Interieur bibliotheek uit een andere hoek toren Kamer in de toren Zicht vanop de toren op woonhuis  en hoppe droogtorens Hoppe droogtorens Van op de toren zicht op een  tuin

Woensdag 19 mei

Surrey
Polesden Lacey Estate

Graafschap Surrey

We verlaten vandaag Kent en begeven ons naar het Graafschap Surrey. Volgens het handboek van NT (National Trust) ziet Polesden Lacey er veelbelovend uit.

Polesden Lacey is een subliem,  566 hectare groot landgoed, gelegen in een heuvelachtige omgeving en we kunnen er genieten van prachtige uitzichten over de Surrey Hills. . Het huis werd gerenoveerd in 1906-1909. Het was de locatie voor de huwelijksreis van de toekomstige koning George VI en van Queen Elisabeth II.  Het interieur is een van de mooiste en rijkste die we op onze reis zien. Alles kunnen we van heel dicht bekijken.  Zelfs schilderijen van Vlaamse en Hollandse meesters.  In een groot salon speelt een pianist rustige muziek op een vleugelpiano.  Het geeft je het gevoel dat je in een nog bewoond huis te gast bent.  Heel speciaal.

Polesden Lacey Estate Wandelen naar Polesden Lacey House Polesden Lacey House Polesden Zuid gevel Inkom hal Inkom hal In de gangen hangen kostbare schilderijen o.a. van Vlaamse en Hollandse meesters Een van de vele slaapkamers De Eetkamer De studeerkamer Het groot salon Pianist aan de vleugelpiano Salon met portret van The Lady of The House salon Hoekje van een kleine salon Biljartkamer Landschapstuin

Guilford

Guildhouse Guildford: de cathedraal High Street The Three Pigions

Graafschap Buckinghamshire

Buckinghamshire
Clandon Park

Een tweede kasteel en park kan er vandaag nog wel bij.  We rijden langs de A246 een kleine 18 km naar Clandon Park

 Clandon Park is een 18e eeuws palladaans pand.  Het huis werd gebouwd , of misschien grondig verbouwd , rond 1730-1733,  ontworpen door de Venetiaanse architect  Giacomo Leoni.  Het heeft een indrukwekkende 2 verdiepingen hoge marmeren inkomsthal.  Natuurlijk probeer ik er foto's van te nemen.  Niet gemakkelijk om zulke hoogte te fotograferen.   Het gebouw herbergt ook een mooie collectie 18de-eeuwse meubels, porselein , textiel en Vlaamse wandtapijten.
 In de tuin staat een Mäori bedehuis genoemd Hihemihi.  Dit was oorspronkelijk gevestigd in de buurt Lake Tarawera in  Nieuw-Zeeland en bood onderdak aan de mensen van het Te Wairoa dorp tijdens de uitbarsting van Mount Tarawera in 1886. Het gebouw was bedekt met as en omgeven door vulkanisch puin, maar de inzittenden overleefden.  Het bleef half begraven tot 1892.                   
De Gouverneur-Generaal van Nieuw-Zeeland, heeft het overgebracht naar Engeland In 1956. 
Onze laaatste stop van de dag is Guildford.  De hoofdstad van het Graafschap Surrey. Een gewone Engelse stad met een paar leuke gebouwen.
We slapen op een kampeerplaats van de Campingclub in Wokingham

Marmaren inkomhal Wit en zwart marmeren schouw Detail: muur en plafond De blauwe salon Groene salon M?orie huis Genieten van al dat moois

Donderdag 20 mei

Oxfordshire
The Regatta

 Oxfordshire

Het is een mooie zonnige dag en onze hond Spike maakt z'n baasje wakker.  We hebben inderdaad veel te doen vandaag.Henley-on-Thames, West Wycomb dorp en park, Clivenden en tenslotte Windsor. Dit alles over een afstand van 70 km. Daarvoor rijden we eventjes Oxfordshire binnen.
Henley-on-Thames is onlosmakelijk verbonden met de rivier the Theems.  De stad is omgeven  door het prachtige landschap van Chiltern met beboste heuvels en groene velden . Slechts op een paar stappen van de oever ligt het hart van Henley met haar historische kerk, stadhuis en het marktplein 
Het stadje werd opgericht in de 12e eeuw  en is het best bekend voor de jaarlijkse Royal Regatta waar een aantal van 's werelds beste roeiers op afkomen. 
We maken een wandeling langs de rivier en door de stad.  Langs de oevers van de Theems zijn veel recreatie mogelijkheden.  Sportvelden , zonneweiden, speelpleinen voor de kinderen en mooie wandelpaadjes. Op de rivier zien we roeiers die zich voorbereiden op de regatta.
Het is marktdag in deze gezellige stad. 
Na een uur of twee rondkuieren houden we het voor bekeken en sturen Mobi richting West Wycomben Clivenden  We rijden terug naar Buckinghamshire.

Goeie morgen baasje Wandelen langs de Theems Leuk voor jong en minder jong Town Hall High Street, winkelstraat Heel gezellig opde markt Trainen voor de regatta Spelevaren

West Wycombe dorp en park

Sir Francis Dashwood

Ten zuiden van het dorp Wycomb  ligt het uitgestrekte West Wycomb Park, een landgoed met 20 km² aan landerijen en een palladiaans en neoclassicistisch landhuis dat in de jaren rond 1750 w erd gebouwd door de excentrieke Sir Francis Dashwood. In het park werden paviljoenen, kleine Griekse tempels en diverse follies gebouwd, alleen voor het vermaak van zijn gasten.

West Wycombe is een klein dorp aan de westkant van High Wycombe in Buckinghamshire.  De huizen, die vrijwel alle uit de 16e, 17e en 18e eeuw dateren, zijn sinds 1929 in het bezit van de National Trust. West Wycombe heeft 1176 inwoners. In een van de oude huizen is een snoepwinkeltje gevestigd.  Zo eentje dat je bij ons al lang niet meer vindt, met spekken uit onze jeugd.  Pure nostalgie.  Er is ook een leuk postkantoortje

Tempel van de muziek West Wycombe Park West Wycombe Landhuis: noord front De tempel van Apollo De tempel van de  wind De tempel van de muziek

West Wycombe dorp

Postkantoortje West Wycomb: Oxford Street Snoepwinkeltje Wat een keuze Postkantoortje Met de dubbeldekbus naae de grote stad

Cliveden

Cliveden  house

Na de middag bereiken we Cliveden. ( op Cliveden klikken voor filmpje).
Van op de parking nemen we het kleine busje dat speciaal voor de bezoekers ter beschikking staat en laten ons voeren tot bij het landhuis.
Een deel van het huis is nu verhuurd als een particulier hotel. Het hotel is het meest exclusieve en duurste hotel van de UK.  Daardoor kunnen we ook maar een klein gedeelte van het grote gebouw bezichtigen en dit onder de leiding van een gidse.  Foto's maken van het interieur is niet toegestaan.  Dit spectaculaire landgoed met uitzicht op de rivier de Theems, was ooit het schitterende middelpunt van de samenleving als het huis van Waldorf en Nancy Astor, dat later in de 20e eeuw  werd geassocieerd met de Profumo affaire. Bij de verschillende formele tuinen behoren kleurrijke seizoensgebonden planten. Vanuit de uitgestrekte tuin zijn er adembenemende uitzichten te bewonderen.  Een  collectie van sculpturen en beelden uit de oude en moderne werelden sieren de tuinen.
We maken een ferme wandeling door deze prachtige omgeving en lopen te voet terug naar de parking.  Op het einde van oprijlaan  staat een  prachtige fontein.
Het is intussen laat in de namidddag en we haasten ons richting Windsor  waar we afspraak hebben, niet met de Koningin, maar met Amerikaanse vrienden die ginds wonen.  Andrew en Kathy leerden we in Brugge kennen.  's Avond tonen ze ons Windsor by night.

Cliveden Hotel Marc mag eventjes dromen De oprijlaan Prachtige tuinen Zicht op het huis van uit de tuin Standbeeld in de tuin Fontain van de liefde

Graafschap Berckshire

Berckshire
Brug over de Theems

Windsor  by night

Bij Andrew en Kathy worden we hartelijk verwelkomd. Het is een tijdje geleden dat we elkaar hebben gezien zo hebben we veel te vertellen.  Na het avondeten,een lekkere Griekse schotel, tonen ze ons dus Windsor by night
.
Windsor is een plaats in het graafschap Berkshire, grenzend aan het zuidwesten van Londen.  De plaats is vooral bekend vanwege Windsor Castle, een van de officiële residenties van de Britse koninklijke familie. De grondvesten van het kasteel werden al in 1070 gelegd door Willem de Veroveraar, maar het complex is door de eeuwen heen aanzienlijk verbouwd en uitgebreid. Sinds 1917 ontleent het koningshuis zijn naam aan deze plaats. Het kasteel is inposant ook al zien we het maar gedeeltelijk door de duisternis.  Windsor is erg toeristisch en daar is het kasteel en het tot winkelcentrum verbouwde oude station niet vreemd aan.  Windsor heeft natuurlijk nog heel wat meer troeven maar dat willen we morgen bij daglicht ontdekken. 
We wandelen terug naar de auto die Andrew in de buurt van een reuzenrad heeft geparkeerd.  We slapen deze keer niet in de mobil maar in de gastenkamer

Windor Castle by night Ingang Kasteel Gezellige straatjes Langs de Theems Oud station, nu winkelcentrum Spoorweg souveniers Guild Hall Het reuzenrad

Vrijdag 21 mei

De wacht aan Windsor Castle
Windsor Castle van uit de lucht
Eton College

Windsor by day

Op deze zonnnige en zeer warme dag  gaan we nogmaals op stap in Windsor.  Bij daglicht ziet het er toch anders uit.  Het kasteel mogen we niet in met Spike en het is te warm om hem in moby te laten.  Spijtig maar we zullen nog wel kastelen tegenkomen. Er is veel te zien en we genieten. 
We steken de brug over de Theems over en komen terecht in Eton.  Het stadje op zich stelt niet veel voor maar is zeer bekend door
Eton College, ook wel gewoon Eton genoemd. Eton is een public school voor jongens.  De inschrijfkosten om toegelaten te worden tot de school zijn hoog, wat een tegenstelling vormt met het doel waarvoor de school gesticht is.
Eton College werd opgericht in 1440, door Koning Henry VI (1421-1471). De school was eigenlijk opgericht om (toen) gratis les te geven aan 70 arme studenten. Eton werd in de 17e eeuw populair.
Veel leden van het Britse koningshuis hebben op Eton College gezeten, zoals de Prinsen William en Harry.
Ongeveer 1300 jongens tussen 13 en 18 gaan naar deze school, waar ze dan ook 25,895 pond per jaar voor betalen. Net zoals bij de meeste 'public schools' behalen de meeste leerlingen zeer goede examenresultaten. Op Eton College moet men een uniform dragen. We zien dan ook jongens gekleed in pitaleir over straat lopen met een bundeltje boeken onder de arm.
We wandelen verder langs de Theems en genieten van het mooie weer

Onze vrienden Andrew and Kathy Het kasteel ligt in het midden van de stad Windsor Castle Spike mag niet in Bobby Guild Hall Market Cross House, het scheve huis van Windsor Market Cross house gebouwd in1718. Kitch voor de toeristen Winkelen in het oude station

Eton

Tussen Windsor en Eton Over de brug Eton College Eton College: De bibliotheek Eton College Fils ? papa in uniform

Oxford

Schilden van de Colleges van Oxford

Oxford ligt hier niet ver vandaan .  We vinden redelijk gemakkelijk een parkeerplaatsje voor Moby. We hebben ooit deze stad bezocht maar het is zeker de moeite om dit over te doen.
Oxford is een universiteitsstad en district in Oxfordshire, met 149.800 inwoners (2005). In tegenstelling tot de grote rivaal, Cambridge, is Oxford een stad met veel industrie, in het bijzonder autoproductie in de voorstad Cowley. In de stad (city) staat de universiteit van Oxford.
Oxford wordt wel de "stad der dromerige spitsen" genoemd wegens de harmonische architectuur van de universiteitsgebouwen.
De naam Oxford betekent hetzelfde als Coevorden, Ochsenfurt en Bosporus: een voorde ("ford"), een doorwaadbare plaats in een rivier waar boeren hun ossen ("oxen") konden laten oversteken.
De universiteitsgebouwen zijn zo mooi dus lopen we ons te pletter om al dat moois in ons op te nemen.  Foto's nemen  om thuis alles nog eens te herbeleven en aan zij die ze willen zien, te tonen. We blijven er de rest van de dag tot we in de omgeving een slaapplaatsje zoeken.
Oxford, het blijft een indrukwekkende stad.

Carfax Tower Church Town Hall  St Aldate 's  zaal in het stadhuis Ship street Sheldoman Theatre Hertford College Brug der zuchten aan het Hertford College Merton Street Mertonstreet met Merton College Radcliffe Camera: meest gefotografeerd  gebouw in Oxford Oxford University College Bodleian Library Bodleian Library Bodleian Library Overdekte markt

Zaterdag 22 mei

Clouchestershire
Het paaslam , een embleem van de wolhandel

Graafschap Clouchestershire

Tewkesbury

We zijn een beetje moe na de city-trip van gisteren in Oxford.  Groter dan verwacht en zo veel te zien.  De zon is weer van de partij, het is zo'n 24°.  We besluiten het een beetje rustig aan te doen vandaag. Alhoewel rustig!   Niet te ver rijden en kleine plaatjes te verkennen.  We sturen Mobi  naar het noord-westen langs de Severn en de Avon en bereiken na 90 km Tewkesbury.
Tewkesbury is een oude nederzetting op de de samenvloeiing  van de rivieren de Severn en Avon . De omliggende rivieren en uiterwaarden hebben voorkomen dat de oude stad zich kon uitbreiden, zodat  haar profiel  nauwelijks  is veranderd sinds de Middeleeuwen . Tewkesbury toont een van de best bewaarde middeleeuwse stadsgezichten in Engeland met zijn fraaie vakwerkhuizen, Tudor gebouwen en zoveel meer. 
In het wapenschild staat een paaslam , een embleem van de wolhandel.  Het herinnert aan het vroegere belang als een centrum van de wolindustrie.
Het is een leuk plaatsje. 
We vinden een parkeerplek aan de kaatsclub.  Dat kaatsen is een soort pétanque maar met ronde bollen en wordt gespeeld op een gemillimeterd grasveld of indoor.  We zagen dat ook in Rye.
We slenteren langs de mooie huizen en winkelstraten en wandelen terug naar mobi langs de rivier.  We genieten van deze mooie wandeling.
In mobi laten we de middagboterhammen smaken.  Langs de Severn rijden we via Upton-upon-Severn met zijn speciale toren 'The Pepperpot' , en het poppenhuizen dorpje Little Comberton naar Croome Park.

Tewkesbury Abbey Tewkesbury Church Street Abbey Row Cottages dateren van de laat 15de eeuw The Severn Langs de Severn Een van de steegjes

Upton-up-on-Severn, Little Comberton.

Upton-up-on-Severn Upton-up-on-Severn The Pepperpot  Kerkje van Little Combelton Als poppenhuisjes zo mooi

Graafschap Worcestershire

Worchestershire
Plattegrond van het huis

Croome Park

Als laatste bezoek van de week kiezen we voor Croome Park, ook een eigendom van de NT.  Croome Park, bekend om zijn prachtig aangelegde tuinen ontworpen door Capability Brown is een spectaculaire plaats om te bezoeken.  Het ligt op slechts 9 mijl van Worcester, dicht bij autosnelwegen, Croome Park heeft veel bezienswaardigheden.  Elegante gebouwen, prachtige tuinen, beelden en nog veel meer.  Het huis op Croome Park was vele jaren gesloten.. Het heeft vele restauraties ondergaan en is nu gedeeltelijk open voor bezoekers. Ook het huis werd ontworpen door Capability Brown, en de interieurs door de Shotse neoklassieke architect Robert Adam. Het huis is in Palladiaanse stijl, dat was de mode in Groot-Brittannië in het midden van de 18e eeuw 

Een klein woordje uitleg over palladiaanse stijl is hier misschien nuttig daar we dit al een paar keer zijn tegen gekomen.

 Het palladianisme is een stijl uit de Europese architectuur die zich kenmerkt door eenvoud en harmonie.
De stijl is afgeleid van de ontwerpen van de Italiaanse architect Andrea Palladio (1508–1580) die werkte in Venetië. De stijl is het resultaat van een evolutie die begon in de 17e eeuw en die zich ontwikkelde tot aan het eind van de 18e eeuw. Het werk van Palladio greep terug op de bouwkunst van de oudheid, en het werd daarmee een tegenhanger van de barok. Het is een onderdeel van het classicisme. In Engeland brak het palladianisme door met Inigo Jones .

Croome Park St Mary Magdalene Church Clandon Parc Palace A Room with a View Salonmet een speciaal plafont Deur met mooi ornament Deur met versiering Detail van de versiering Detail van de versiering Detail van een plafont versiering Uitleg ijskelder ijskelder

Klik hier voor week 2 van 23 mei tot 29 mei